Geacht kabinet : Een besmetting is geen patiënt!

Het is tijdrovend, maar om het hoofd koel te kunnen houden is het verstandig om elke keer weer even te controleren wat het kabinet zegt.

De nieuwe minister van Volksgezondheid liet tijdens de persconferentie van 25 januari j.l. weten dat maatregelen nodig blijven omdat het aantal Omikron-besmettingen de pan uitrijzen.

Maar is de angst die ontstaat op basis van besmettingscijfers wel terecht? Wat zegt een besmettingscijfer eigenlijk?

Als je dit nader onderzoekt dan is het tamelijk bizar dat een medisch geschoold persoon, zoals onze nieuwe minister, dit begrip in deze context, ten overstaan van een miljoenen publiek, gebruikt.

Volgens de Wet Publieke Gezondheid is het woord besmetting namelijk alleen van toepassing op een gebouw, een terrein of een vervoersmiddel. Had de minister het dus over gebouwen? Nee, natuurlijk niet, hij had het over mensen. In welk geval hij het woord infecties had moeten gebruiken.

Tijdens de persconferentie is dus onterecht gesproken over besmettingen en bovendien werden de cijfers niet in een context gezet.

Want hoe erg is het dat er veel mensen geïnfecteerd zijn?

Precies, niet meteen zorgwekkend! De Omikron variant leidt namelijk zelden tot een ernstig ziekte verloop. Dat blijkt ook uit de cijfers. Goddank!

Op dit moment liggen er zo’n 911 mensen met Covid in het ziekenhuis en 252 op de IC (bron coronadashboard)

Aantal ziekenhuis patiënten met Covid
Aantal IC patiënten met Covid

Je vraagt je zelfs af of er nog wel sprake is van een epidemie.

Een epidemie van een infectieziekte wordt in de WPG gedefinieerd als:
een in korte tijd sterke toename van het aantal nieuwe patiënten lijdend aan een infectieziekte behorend tot groep A, B1, B2 of C

Uit de cijfers blijkt dat er geen sprake is van een sterke toename in korte tijd en dus zou je bijna kunnen concluderen : De epidemie is voorbij! Hoera!

Maar blijkbaar wil het kabinet de boog gespannen houden en legt het de nadruk liever op besmettingscijfers.

Mensen springen daarom nog steeds, met ware doodsangst in de ogen, weg voor hun medemens, verpesten de lucht die ze inademen met mondkapjes en laten zichzelf – en soms hun compleet gezonde kinderen – injecteren met een medicijn dat nauwelijks beschermt en in een testfase verkeert. Een medische ingreep waarvan de gevaren (met name voor de lange termijn) niet uitgesloten zijn.

Ze vragen zich vaak niet eens meer af waar ze nu eigenlijk tegen beschermd moeten worden. De gemiddelde leeftijd van mensen die aan Covid zijn gestorven is 82 jaar. In de groep van mensen onder de 50 (zo’n 8.5 miljoen mensen) zijn 139 mensen gestorven. En in de groep onder de 30 jaar is niemand gestorven. Het aantal zelfmoorden in deze groep was in 2021 overigens wel met 15% gestegen.

Natuurlijk, er zijn mensen die langdurig last hebben van Covid, maar is een vaccin hiervoor de enige oplossing?

Het roept bij mij veel vragen op dat het kabinet miljarden besteedt aan het promoten en reclame maken voor een medische ingreep zonder erbij te vertellen dat het om een ziekte gaat die niet voor iedereen gevaarlijk is. Dat het kabinet bovendien enorm veel druk uitoefent zodat mensen zich laten injecteren zonder er bij te vertellen dat je daarmee een onbekend risico loopt. (NB Als je je over vaccins wil informeren, zonder dat de stuipen je op het lijf gejaagd worden, kan ik je de site van Artsen Covid Collectief aanbevelen.)

Het enige dat ik kan zeggen: Mensen laat je niet gek maken, wees argwanend ten aanzien van de overheid, er wordt veel geld verdiend met de vaccins, controleer informatie en voorkom dat je spijt krijgt omdat je uit angst ingrijpende besluiten hebt genomen die je niet makkelijk terug kunt draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s