Er is één persoon in Amsterdam die het demonstratierecht kan herstellen…

Amsterdam, 14 maart 2021

Geachte mevrouw Halsema, geachte burgemeester van Amsterdam

museumpleindemonstratie

U schrijft regelmatig brieven aan de burgers van uw stad, om ze een hart onder de riem te steken over maatregelen, maar ook bijvoorbeeld wanneer uw zoon in uw ogen onrecht wordt aangedaan door de Telegraaf. U had toen volkomen gelijk dat u in de pen klom. Als er onrecht gebeurt dan moet je daar aandacht voor vragen. Dan moeten mensen weten dat je zoon dit overkomt omdat jij burgemeester bent en dat dit niet mag betekenen dat hij een uitzonderingspositie inneemt, niet in positieve, maar ook niet in negatieve zin. Uw zoon heeft recht om beoordeeld te worden als een ‘gewone’ jongen van 15. U had daar een punt.

Wat ik verder altijd charmant aan u vond is dat u zo enorm vlammend onze democratische beginselen kan verdedigen en dat u houdt van een stevig en interssant debat en daar ook een uniek talent voor heeft.

En daarom ben ik nu dus ook zo enorm benieuwd hoe u voor uzelf verantwoordt wat er sinds begin 2021 wekelijks gebeurt op het Museumplein in Amsterdam.
Welke gedachten heeft u op het moment dat onder uw gezag vreedzame demonstraties op een onsmakelijke manier verstoord worden door uw eigen politie. Is het echt uit uw naam dat weerloze burgers geïntimideerd worden met waterkanonnen en van het veld worden gejaagd door ME’ers, Romeo’s, politie te paard en honden?

In januari liet u weten dat er ingegrepen moest worden omdat niet alleen vreedzame burgers naar het Museumplein toekwamen, maar ook hooligans, relschoppers en extreem rechts. Ik twijfel eraan of u dat echt meende, want u weet net zo goed als ik dat hooligans en relschoppers niet zozeer op een wat knuffelige burgerbijeenkomst afkomen, maar getriggerd worden door een politiemacht. En daarbij, is het niet de taak van de politie om rotte appels te verwijderen zodat Amsterdammers en andere burgers veilig en vreedzaam kunnen demonstreren?

Het argument dat er relschoppers en hooligans waren, maakte in de weken die volgden plaats voor het argument dat de samenkomst op het Museumplein in lijn moest zijn met de coronamaatregelen. De 1.5 meter moet gerespecteerd worden.

1.5 meter tijdens 14 maart Museumpleindemonstratie

En dat was in wezen precies wat de honderden mensen deden die vanmiddag, zondagmiddag 14 maart 2021, op het Museumplein aanwezig waren. Ze stonden op de blauwe stippen die de gemeente op het veld geschilderd had (de afstand ertussen was trouwens bijna 2 meter – meten is blijkbaar ook een kunst) en wisselden zo van gedachten. Maar u weet ook dat mensen mensen blijven en dat ze soms – net als Grapperhaus – niet helemaal de afstand tot een ander meer in de gaten hebben. Gelukkig stond iedereen in de frisse buitenlucht, zijn de besmettingscijfers op dit moment laag – de kans dat je iemand tegenkomt die besmettelijk is, is eigenlijk nihil – en dus was de volksgezondheid op geen enkel moment in gevaar.
Er was met andere woorden geen enkele aanleiding om het samenzijn van deze vreedzame groep burgers te verstoren.

Het zou natuurlijk kunnen dat uw stem niet doorslaggevend is in het driehoeksoverleg en dat u het aflegt tegen de hoofd van politie en officier van justitie in het debat over wel of niet ingrijpen. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar in dat geval raad ik u aan de site van uw eigen politie nog een keer lezen want dat levert een mooi argument op om niet in te grijpen. “Demonstreren is een grondrecht. De overheid moet het demonstratierecht faciliteren en beschermen. De politie zal er alles aan doen om de uitoefening van het recht om te demonstreren mogelijk te maken, zo lang het vreedzaam verloopt en de veiligheid van demonstranten en omwonenden kan worden gewaarborgd.”

Het is belangrijke informatie want uw politie houdt zich stelselmatig niet aan deze regels. Natuurlijk zijn er rustige en goede agenten, maar de politie intimideert, valt mensen lastig, jaagt ze op en raakt geïrriteerd als mensen niet op commando in lucht opgaan. Het is echt beangstigend wanneer een agent, die bewapend is en met een groot team tegenover een ongewapende ongetrainde burger staat, zijn emoties niet in bedwang heeft.

Geachte burgemeester, het verstoren van de Museumpleindemonstratie door politie is een meer dan zorgelijke ontwikkeling. Het demonstratierecht is voor ons allemaal intens belangrijk, ook voor u wanneer u en of uw kinderen op een dag aandacht wil vragen voor overheidshandelen waar u het slachtoffer van wordt. Als ik uw brief van destijds lees over uw zoon, dan kan ik niet anders dan concluderen dat u ongelooflijk blij moet zijn geweest dat u uw hart op die manier kon luchten, dat u de gelegenheid kreeg om Amsterdammers uit te leggen wat er werkelijk aan de hand was.
De demonstranten die op zondagmiddag op het Museumplein staan doen in wezen niets anders. Ze willen hun visie geven op hetgeen er op dit moment gebeurt.

Ik ben ervan overtuigd dat als er één persoon is in Amsterdam die in staat is om te beargumenteren dat deze demonstraties ongestoord en veilig moeten plaatsvinden, die bovendien met gezag de politie kan wijzen op de belangrijke beschermende rol die ze hierbij speelt, dat u dat dan bent.

Ik hoop van harte dat u uw debat-talent en uw macht als burgemeester wilt inzetten voor deze goede zaak.
In het geval u dit niet wil doen, dan hoor ik graag waarin de mensen die wekelijks op zondag bijeenkomen op het Museumplein om aandacht te vragen voor onrecht, van u verschillen toen u aandacht vroeg voor het onrecht dat uw zoon aangedaan werd en waarom deze mensen, in tegenstelling tot u, de mond moet worden gesnoerd.

Met een zeer vriendelijke groet,

Esmé Lammers, geboren te Amsterdam.


Een gedachte over “Er is één persoon in Amsterdam die het demonstratierecht kan herstellen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s