Het voordeel van tweesporenbeleid

De mondkapjes, de anderhalve meter en lockdown met avondklok zijn gericht op het terugdringen van aantal besmetting. Het virus moet verbannen! Nederland hanteert daartoe inmiddels de strengste set maatregelen en nog zijn de cijfers niet goed genoeg waardoor er elke keer aanvullende maatregelen nodig zijn. Je vraagt je af of er licht aan het einde van de tunnel is.

“Hoezo? De enige reden dat we aan maatregelen blijven hangen is omdat die slappe Nederlanders zich er niet genoeg aan houden. Even tanden op elkaar, doorbijten en dan zijn we ervan af! Maar dat kan ons verwende volkje niet en dus modderen we aan!’, hoor ik sommige mensen zeggen.

Maar stel, we ruilen onze eigenzinnige natuur in, houden ons naar Chinees voorbeeld strikt aan de maatregelen, en op een gegeven moment is er geen corona-besmetting meer te bekennen. Trekken we zodra zich een nieuw virus aandient dan weer alle maatregelen uit de kast? Gaan we rest van ons bestaan van lockdown naar lockdown, met bijhorende vaccinatie, en houden we voor de zekerheid altijd een mondkapje op want je weet nooit of er een nieuw virus is?

Ik kan me haast niet voorstellen dat iemand daar gelukkig van wordt.

Ik heb er al eerder over geschreven, maar het wordt volgens mij echt tijd dat er maatregelen komen – desnoods naast het huidige beleid dat er op gericht is om het aantal besmettingen te laten dalen – die zich richten op het terugdringen van het aantal mensen dat ziek wordt van corona en er aan sterft. Een beleid dat niet langer voornamelijk besmettingen wil voorkomen, maar ervoor zorgt dat mensen weerbaar zijn en een besmetting goed kunnen doorstaan waardoor de druk op de IC’s afneemt en het dodental een aanvaardbaar niveau krijgt.

Maar dan moet je wel weten wat die mensen kwetsbaar maakt.En daar gaat dit artikel van Emma Bruns in NRC van 3 februari over : Wat maakt die 2% van de mensheid kwetsbaar waardoor ze niet goed opgewassen zijn tegen het virus en ze op de IC belanden. Als we dat weten, weten we misschien ook wat we kunnen doen om dit percentage naar beneden te krijgen.Dat het slikken van vitamine D3 (met zink) een positieve rol speelt was al duidelijk.

Inmiddels blijkt ook het zogenaamde binnenvet van mensen tamelijk essentieel.

“De werkelijke verschillen in de mortaliteit van de coronapandemie worden bepaald door het binnenvet. Het verschil tussen Amerika, Engeland en landen als Zweden en Japan wordt wellicht niet door hun coronamaatregelen bepaald, maar wel door wat ze dagelijks ’s avonds op hun bord scheppen. Dat binnenvet, officieel visceraal vet, is vet dat zich ophoopt rondom onze organen in de buik en daar een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt. Op de lange termijn leidt dit tot allerlei aandoeningen zoals diabetes type II, hypertensie, hypercholesterolemie. Ook bevordert het een risico op diverse soorten kanker en, u raadt het al, het leidt tot een ernstig verloop wanneer besmetting met corona plaatsvond….. Het goede nieuws is dat we in Nederland tientallen scanners hebben staan die met minder straling dan een normale CT- scan, kunnen bepalen of u, visceraal obees bent, of uw echtgenoot of uw broer. Op dit moment is er echter maar één bedrijfje dat een vergunning heeft om zo’n scan te maken.”

Kortom, als je twijfelt of je wel opgewassen bent tegen het virus, laat dan een scan maken die aangeeft of je viceraal obees bent. En verder.. is het waarschijnlijk sowieso niet fijn om een binnenvetter te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s