Een lockdown, de Chinese methode…

Isa Kriens heeft vorig jaar uitgezocht hoe het komt dat zo’n 190 landen zo goed als hetzelfde coronabeleid voeren. Misschien wat laat, maar hierdoor realiseerde ik me ineens dat de lockdown die we in Nederland hebben afkomstig is uit China. Via de WHO, waar Nederland via het RIVM mee gelieerd is, hanteren we dus een Chinese maatregel om het virus te bestrijden. Het verklaart veel. Want wie A zegt moet natuurlijk B zeggen.

Happy?

Een lockdown werkt namelijk alleen als we ons er allemaal aanhouden. En hoewel we enorm ons best doen is dat niet eenvoudig. Niet alleen zijn westerlingen gewend hun eigen keuzes te maken, de gevolgen worden ook steeds ingrijpender. Nu ook nog onduidelijk is wanneer het ooit ophoudt, begint de boel te kraken.

Een lockdown lang volhouden gaat dus niet vanzelf.

Omdat het niet de voorkeur heeft om iedereen die zich niet aan de maatregelen houdt het gevang in te gooien (Rutte zei het al; “we leven niet in een politiestaat”) moeten de burgers extra doordrongen worden van de noodzaak. Maar dat lukt natuurlijk alleen maar als er met één stem gesproken wordt. Daarom wijken officiële mediakanalen nauwelijks nog af van de overheidsboodschap, is meer en meer censuur op social media noodzakelijk en worden demonstraties verboden. Goede en hoopvolle nieuwsberichten ondermijnen ook de ernst van de situatie teveel en dus wordt er bij voorkeur niet breed gecommuniceerd dat covid steeds beter te behandelen is, dat er goede resultaten geboekt worden met Vit. D en zink en dat besmettingen voorkomen kunnen worden met ventilatie en de juiste luchtvochtigheid. In plaats daarvan hebben rampberichten over nieuwe varianten en besmettingen de voorkeur en worden er aanvullende maatregelen genomen die nauwelijks nog iets met de bestrijding van het virus te maken hebben, maar er vooral op gericht zijn om ons gedrag te sturen (mondkapjes, 1.5 meter in de buitenlucht, avondklok, testen etc.. etc..).

Kortom, bij de Chinese maatregel zat waarschijnlijk ook een handboek met Chinese methodes om het naleven van de lockdown te bevorderen.

Ik zou zeggen, gooi dat handboek het ravijn in en onderzoek eerst of een lockdown wel zo effectief is en zo ja, gebruik dan Westerse methodes om ons aan deze ingrijpende maatregel te laten houden. Voor het geval men vergeten is wat dat inhoudt.. in onze westerse beschavingen worden mensen gemotiveerd met goede betrouwbare informatie, wordt het debat gevoerd op basis van algemeen aanvaarde feiten en uitgangspunten, wordt beleid gebaseerd op basis van principes en hadden we ons nu juist voorgenomen om meer te gaan leven vanuit respect voor de natuur, in dit geval die van mensen.

Ik ben echt bang dat als we doorgaan op deze weg, we in het beste geval uiteindelijk ‘gezond’ (ik zou het zelf eerder steriel noemen) zijn, maar dat we inmiddels wel in een maatschappij beland zijn die ons compleet wezensvreemd is.

Maar ja, als het langzaam gaat hebben we het misschien niet eens door…

Link naar twitter waarop Isa Kriens haar bevindingen deelde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s